måndag 24 juni 2013

En liten ö-jämförelse

För att solsäkra min sommarsemester förlägger jag den gärna så långt österut som möjligt. Sandhamn och Gotland är självskrivna och i år inleddes det hela med midsommar på Åland, Mariehamn närmare bestämt. Varför åker man inte oftare till Åland? blev helgens stående fråga i gänget. Svenska öar i alla ära men för oss som bor i Stockholm är faktiskt Åland det smidigaste alternativet, och om inte annat det absolut billigaste. Båten dit är praktiskt taget gratis. Köper du varor för 500 kr i tax-freen får du en gratisbiljett. Vi tog Rosella från Kapellskär, vilket går löjligt snabbt (när man väl trasslat sig ur bilköerna på Norrtäljevägen). Man hinner precis äta en bit och köpa midsommarvinet så är man framme. Oerhört praktiskt. Det är som om du skulle gå in på systemet och när du kommer ut med dina kassar är du framme vid midsommarfesten. Shopping och transport i ett!

När ska Gotland bli tax-free-område? Kanske detta kan bli en valfråga inför 2014? Det är ju idiotiskt med dessa svindyra, okonkurrensutsatta båtar till Visby. Det slutar alltid med att man tar flyget istället för det blir billigare, för att inte snacka om smidigare. Och varför går det inte direktbåtar från Stockholm? Istället ska man ner till Nynäshamn och ha sig. Pendeltåg är aldrig en bra början på en semester.

Snygg uteservering med snygga människor
på Arken hotell och nattklubb mitt i Mariehamn
Även efter ankomst tar Åland poäng. Ta boendet till exempel. Hotellet i Sandhamn för första helgen i juli bokade jag i mars, och då fanns det bara en ledig helg kvar under hela juli. Inte mycket att välja på där. Läget i Visby är väl ungefär det samma. Det är bokning i februari-mars som gäller om man vill ha bra läge och rimliga priser. I Mariehamn fanns däremot hotell i alla upptänkliga prisklasser.

Utelivet är så klart bra på alla dessa ställen, men Mariehamn bjuder på kombinationer som är svårfunna här hemma. Som en klubb med trevlig, sofistikerad stämning och drinkar för 70 kronor till exempel… Nästan som utomlands, fast alla pratar svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar