söndag 11 oktober 2015

Höstresa till katastrofdrabbat Cannes

Utsikt mot gamla stan i Cannes, från yacht där vi är bjudna på säsongens sista MIP-tvmässefest
Efter regn kommer solsken. 
Det är svårt att slita blicken från Lufthansas nya dubbeldäckarplan. Som tjocka, vita blåvalar glider de runt och får alla "vanliga" flygplan att se ut som mygg. Det är en imponerande skara jätteflygplan som huseras på Frankfurts flygplats där jag nu tillbringat åtskilliga timmar på väg till och från en kort soltankningssession i Cannes: Lufthansa har fjorton stycken Airbus A380 och mer än dubbelt så många "jumbojettar", och alla vet precis var de ska parkera. Skönt med lite tysk ordning i kontrast till det lindriga kaos som fortfarande råder på Rivieran en vecka efter skyfallskatastrofen.
Det börjar med en timmes väntan på flygbussen från Nice, varav halva tiden i kö för att köpa bussbiljett. Kön ringlar sig fram och var och varannan kund verkar mer eller mindre stå och skriva sitt testamente där framme, så lång tid tar det. Det här med att köpa biljett på bussen eller i en automat är inte ett alternativ här, men det har nog inget med regnet att göra.
Men stränderna är lite skräpigare än vanligt. 

Nåja, efter varmt mottagande i Cannes, där Ninna (som jag bor hos) bjuder på härlig fransk hämtpizza med bacon och getost och mamma och pappa senare på kvällen bjuder på champagne och snittar, är fransmännens bristande infrastruktur tillfälligt glömd och förlåten. Som ytterligare plåster på såren är lokalbussarna tillfälligt gratis (och överfulla).
Nya problem möter oss dock när vi ska åka och handla till en fördrink hos Ninna på torsdagen. Affärerna i Cannes la Boca där vi bor är stängda på grund av översvämningsskador så vi tar gratisbussen in till Cannes centrum istället. Efter avslutad storhandling visar det sig dock att mataffären inte tar kort. (Detta gäller många affärer som nu har problem med sina kortläsare efter brutna ledningar men detta brukar skyltar upplysa om.) Då bara typ två bankomater funkar i hela Cannes är det lite kö till dessa, om man säger så, så att springa ut och snabbt ta ut pengar är inget alternativ. Med gemensamma euroinsatseer lyckas vi tillslut lösa ut oss. Det enda som får stryka på foten är en flaska champagne för 15 euro.
Prunkande fasader mitt emot vår ingång

Som preussiskt funtad människa har man svårt att inse att både bankomater och kortläsare kan sluta fungera, samtidigt. Det är ju hemskt opraktiskt. Man ska aldrig underskatta betydelsen av en femhundring, eller motsvarande, i fickan. Och i Cannes la Boca hittar vi sedan en fullt fungerande (och köfri) bankomat. Trots att den är helt nerstänkt av lervatten från regnnatten spottar den snällt ut 50-eurosedlar. De mindre valörerna är så klart slut.
Eventuella opraktiskheter till trots återstår det faktum att oktober är bästa tiden att åka till Medelhavet. Risken för skyfall är ändå ganska låg, temperaturen jämn och behaglig, nätterna ljumma och dagarna i bästa fall lagom soliga. Sällan går temperaturen under 15, kvällar inkluderade. Och framförallt är det nu som kontrasten mellan norr och söder är som störst: Lämnade ett nollgradigt Riga för bikini på stranden och middagar på uteserveringar. Livskvalitet på hög nivå.
Utsikten från en av Ninnas två terrasser i ett enormt lägenhetskomplex.
Då bara en hiss funkade fick man ta en promenad på ca fem minuter i vindlande loftgångar för att komma hem



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar