måndag 9 maj 2016

Fördel öst, igen

Uteservering och medeltida fästning i perfekt kombination
Med klump i magen sög vi girigt i oss av majsolen på uteserveringen på Skavsta flygplats. I Belgrad utlovades regn och vi vet ju alla vilket väder det blev, och utlovades, här hemma i helgen... Svårartad ångest mao. Dock lyckades jag blidka de serbiska vädergudarna genom att ständigt bära omkring på två paraplyer i handväskan, så solen sken nästan lika mycket som hemmavid.
Den maffiga St. Sava-katedralen ligger en bit från Gamla stan,
men värt promenaden
Förutom av sol möttes vi av en vänlig och sliten stad. Där finns allt man som svensk förknippar med fattigdom och kriminalitet: Slitna miljonprogramsområden, livsfarliga gropar i gatan, grafitti, vittrande fasader, unga män med rakade skallar och adidasbyxor. Men som så ofta är fallet i Östeuropa kommer fördomarna på skam. Vi blir varken lurade, rånade eller antastade. Tvärtom. De serber som kan lite engelska är hjälpsamma och skämtar gärna. Resten envisas med att tilltala oss lika glatt på serbiska. Träffar till och med på en man vi köper kaffe av på en bensinmack, som pluggar svenska! "Min syster bor i Helsingborg sedan sju år." förklarar han på bruten svenska. Men visst finns det bittra gamla kypare här också.
Något som det finns oväntat gott om är svenskar. Inte på en enda restaurang är vi de enda svenskarna. På vårt hotell bor minst två andra svenska sällskap, på tio rum... Och här tror man att man har kommit på något unikt resmål. Ok, det kanske beror på långhelgen, och att staden är ganska kompakt med få sevärdheter, men sällan har jag stött på så mycket svenskar utomlands.
Slitet som sagt men intressant arkitektur och fina muralmålningar
Utsikt över Gamla stan från andra sidan Sava.
Restaurangbåt skymtar i förgrunden
Vad gör man då i Belgrad? Ja, som sagt var så kryllar det inte av sevärdheter. En stor del av gamla stan består av fortet Kalemegdan som innefattar en enorm park, zoo, uteservering, mm. På andra sidan floden Sava finns en ännu större park utmed Sava och Donau med två olika kluster av restaurang- och partybåtar av husbåtsmodell. Kluster nummer två ligger en BRA bit bort men fullt promenadbart för den hurtige. Sen finns ett gäng fina ortodoxa kyrkor samt museer, varav vi besökte Nikola Tesla-museet. Det var inte direkt museiväder om man säger så. Snarare uteserveringsväder vilket vi nyttjade till fullo. Restaurangtätaste gatan var nog den vi bodde vid: Skadarska. Levande musik överallt, oftast balkanmusik eller pop/rock. För lite lugn och ro till maten söker man sig med fördel till någon annan gata. På tripadvisor anklagas en del av Belgrads restauranger för att vara turistfällor men jag kan inte riktigt hålla med. En turistfälla är för mig ett ställe som tar alldeles för mycket betalt för dålig mat, och inget av detta stötte vi på, ens på turistgatan. För det första är det nästan lika svårt att göra av med pengar i Belgrad som i Thailand på 90-talet. Ölpriserna ligger från 10 kronor och uppåt. En brakmåltid från 50 och uppåt. Vår första middag åt vi på en av de bättre restaurangerna: vin, öl, konjak till kaffet. Biff, pasta, efterrätt. Allt gick på 350 kr för oss båda, inklusive dricks (som inte verkar vara kutym men med de priserna vill man gärna runda av uppåt på notan). För det andra åt vi inget som inte var gott, men vi kanske hade tur. Rikliga portioner var det också och till råga på allt ingick frukost i vårt hotell (500 kr för bra rum på centralt hotell). Den serverades föredömligt nog till och med kl. 12 och bestod av kaffe, juice och omelett eller nybakade mackor, serverat vid bordet. Tur att det var promenadväder, annars hade man väl rullat hem efter den där helgen.
Sammanfattningsvis finns inte mycket ont att säga om Belgrad. Visst, det är slitet och kanske inte världens charmigaste stad men det finns allt man behöver för att roa sig en helg. Det är säkert, vänligt och billigt. Speciellt den party- och/eller matglade lär få sitt lystmäte och mer därtill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar